50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Crisis over anticonceptie in schema 1324 NOV 1965
De vraag van de paus om 4 tekstwijzigingen (modi) over anticonceptie in schema 13 zorgen voor een laatste grote crisis van het Tweede Vaticaans Concilie. De wijzigingen bevestigen de leer van de encycliek Casti connubii van Pius XI over de ontoelaatbaarheid van kunstmatige anticonceptie. Commissie reageert verbolgenDe meeste leden van de gemengde commissie die zich met de materie bezighoudt, reageren heftig. Mgr. Charue spreekt van de moeilijkste week van het hele Concilie. De commissieleden betwisten niet het recht van de paus om over dit onderwerp een beslissing te nemen. Maar ze vinden het niet kunnen dat zo’n beslissing zonder enig debat of stemming in een Conciliedocument wordt geschoven zodat het lijkt alsof het Concilie de belissing genomen heeft. De paus had namelijk een bijzondere geheime commissie opgericht om de problemen van de familie, de bevolking en de geboorteregeling te bestuderen en hem daarover te adviseren. Hij had ook verboden dat het Concilie zich over dit onderwerp zou uitspreken. De pauselijke commissie was na 2 jaar nog niet tot een besluit gekomen. Maar nu vraagt de paus dus aan het Concilie om zonder discussie de traditionele leer te bevestigen. Ook kardinaal Suenens is bijzonder verontwaardigd. Hij is voorstander van een minder traditioneel standpunt. En hij ligt aan de oorsprong van de pauselijke commissie die in beperkte vorm werd opgericht door Johannes XXIII in maart 1963. De kardinaal was trouwens in België van zondagavond 28 november tot 1 december door het overlijden en de begrafenis van koningin Elisabeth. Mgr. Heuschen en Prof. Heylen maken modi onschadelijkMgr. Heuschen, hulpbisschop van Luik en later de 1e bisschop van Hasselt Mgr. Heuschen en de Leuvense moraaltheoloog Prof. Heylen vinden uiteindelijk een nieuwe formulering die de modi onschadelijk maken. Het Concilie neemt in die nieuwe formulering geen beslissing over het onderwerp, noch in de ene noch in de andere zin. In elk geval blijft de kwestie van de morele toelaatbaarheid van middelen tot geboorteregeling onbeslist. De paus gaat akkoord met de voorstellen van Heuschen en Heylen op 28 november. Vooral de timing zorgt voor extra dramatiek in deze laatste grote crisis van het Concilie. Want schema 13 moet nog definitief gestemd worden en op 8 december is het definitief afgelopen met het Tweede Vaticaans Concilie. Prof. Heylen: "Casti connubii niet herbevestigd door Concilie, zelfs niet stiekem"Prof. Heylen getuigt in een brief aan A. Houssiau op 29 november:
Reacties
|
Dag na dag |