Thema Godsdienstvrijheid: basis voor geloof en dialoogMet de Verklaring over de godsdienstvrijheid erkent de katholieke kerk de religieuze vrijheid van het individu, het religieuze pluralisme en de scheiding tussen Kerk en staat. Daarmee verlaten de Concilievaders het 19e-eeuwse ideaal van het katholicisme als enige staatsgodsdienst. Zowel voor- als tegenstanders spreken van een omwenteling in de leer van de Kerk. Die kwam er niet zonder slag of stoot. Complex thema met schuivende betekenissenHet debat over de godsdienstvrijheid tijdens het Concilie is moeilijk en gepassioneerd. Fervente voorstanders zoals de Brugse bisschop Mgr. De Smedt en de Amerikaanse kardinalen Cushing en Meyer noemen het een voorwaarde voor dialoog met andere christelijke gemeenschappen. En zelfs een voorwaarde voor het geloof. Gods openbaring vraagt van de mens een vrij antwoord, zonder enige dwang. Bisschoppen uit het Oostblok hebben politieke redenen om blij te zijn met de verklaring. Tegenstanders, zoals de kardinalen Ruffini en Siri, benadrukken dat alleen de waarheid rechten heeft, niet de dwaling. De staat heeft de plicht om de ene, ware godsdienst te ondersteunen, het katholicisme. Maar ook kerkelijke en politieke bezorgdheden spelen een rol:
Uiteindelijk verschuift in de tekst de nadruk van de moraal-theologische benadering (vrijheid van geweten in zoektocht naar waarheid) naar een meer juridische benadering (vrijheid van staatsbemoeienis). Al blijven beide kerngedachten aanwezig. Bewogen redactiegeschiedenis met veel bochtenBehalve een fel debat met gepassioneerde voor- en tegenstanders, woedt tijdens het Concilie ook een procedureslag over de verklaring. Vooral de conservatieve pressiegroep Coetus Internationalis Patrum voert actie. Eerst om de tekst uit de Concilie-aula te houden en vervolgens om de stemming erover tegen te houden.
Blijvende actualiteitDe vrijheid om individueel en in groep, privé en publiek, zijn godsdienst te beleven is tot op vandaag niet vanzelfsprekend. Religieus geweld en onderdrukking op religieuze gronden in vele landen getuigen daarvan. Maar ook in West-Europa is de vrijheid om zijn godsdienst openbaar te belijden een heikele kwestie. Denk maar aan debatten rond de hoofddoek, het kruisteken in publieke ruimtes, rituele slachtingen, enz. Meer weten |