50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Tenoren vragen meer efficiëntie4 DEC 1962
Door de moeizame debatten over de bronnen van de Openbaring en over de Kerk klinken alsmaar meer klachten over de gebrekkige organisatie van het Concilie. Tijdens het debat over de Kerk spreken enkele tenoren zich uit over de toekomstige agenda en werking van het Concilie. De toespraak van Suenens op 4 december geeft vele Concilievaders opnieuw vaste grond onder de voeten. Léger pleit voor coördinatiecommissieOp 3 december pleit kardinaal Léger voor de oprichting van een coördinatiecommissie. Die moet het werk van de andere commissies beter aansturen en voorkomen dat verschillende commissies naast elkaar op dezelfde thema’s werken. Léger speelde op 20 november al een belangrijke rol in de oprichting van een gemengde commissie voor het schema over de bronnen van de openbaring. Suenens presenteert inhoudelijke planOp 4 december presenteert kardinaal Suenens in de aula een inhoudelijk plan voor de rest van het Concilie. Een plan dat de voorafgaande goedkeuring krijgt van de paus. Suenens stelt als centraal trema van het Concilie de Kerk voor, met volgende onderverdelingen.
Hoewel het plan geen nieuwe theologische ideeën bevat, geeft het de Concilievaders wel een gevoel van richting en overzicht. Vaste grond onder de voeten na de verwarrende strijd van de afgelopen weken. Steun van invloedrijke aartsbisschop van MilaanOok kardinaal Monitini, de aartsbisschop van Milaan en door vele waarnemers als papabile beschouwd, uit voor het eerst kritiek. In zijn wekelijkse brief aan de priesters en leken van zijn bisdom over het verloop van het Concilie, betreurt hij de gebrekkige voorbereiding van het Concilie en de wijze waarop de behandeling van De Ecclesia verloopt. Op 5 december geeft hij in de aula zijn steun aan het plan van Suenens. Toekomst van het Concilie veilig gesteldNiet alleen de onenigheid in de aula zorgt voor ongerustheid over het Concilie. Ook de gezondheidstoestand van de paus baart velen zorgen. Voor het einde van de eerste zittijd verzekeren afspraken over een betere werking de toekomst van het Concilie. Er komt een coördinatiecommissie die de thema’s moet ordenen en eenduidig verdelen over de verschillende commissies. Staatssecretaris Kardinaal Amleto Cicognani wordt voorzitter. De kardinalen Liénart, Urbani, Spellman, Confalonieri, Döpfner en Suenens zullen er deel van uitmaken. Er komt ook een actieplan met concrete werkafspraken voor de eerste intersessie, dit is de tussentijd tussen de eerste en de tweede zittijd van het Concilie. Kardinaal Suenens vraagt grondige verandering in de werkwijze |
Dag na dag |