50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Media ontspanningsthema voor Concilievaders23 NOV 1962
Van 23 tot 26 november debatteren de Concilievaders zonder veel enthousiasme over de sociale communicatiemiddelen. De term sociale communicatiemiddelen wordt in kerkelijke documenten gebruikt als synoniem voor de media, zoals kranten, tijdschriften, radio, tv en film. De belangrijkste conclusie? Dat het onderwerp belangrijk genoeg is om op een Concilie te bespreken. OntspanningsthemaMgr. Stourm stelt op 23 november het voorbereidende schema voor in de aula. Niet zonder humor zegt hij dat het een ontspanningsthema is tussen het bewogen debat over de bronnen van de openbaring en de komende debatten over de Eenheid van de christenen en over de Kerk. Lauw debat zonder duidelijke lijnHet debat kent maar 54 mondelinge en 43 schriftelijke tussenkomsten. Hoewel daar belangrijke namen bij zijn als Ruffini, Spellman, Bea, Suenens, Godfrey en Léger is er dus weinig interesse voor de media in vergelijking met andere onderwerpen. Sommige Concilievaders nemen dit gebrek aan animo op de korrel. Veel tussenkomsten blijven eerder algemeen. Een duidelijke lijn is moeilijk te trekken. De meesten vinden dat het document te lang is en onvoldoende theologisch onderbouwd.
Meer weten |
Dag na dag |