50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Geest werkt niet alleen via de herders22 OKT 1963
Het debat over het volk van God inspireert de Concilievaders tot opmerkelijke toespraken over de rol van de leken in Kerk en wereld. Als ik mij niet vergis, bestaat de helft van de mensheid uit vrouwenKardinaal Leo Suenens Hij benadrukt dat de H. Geest zijn gaven niet beperkt tot de herders, maar ze geeft aan de hele Kerk. De Kerk is een pneumatische werkelijkheid [van pneuma: Heilige Geest]. Ze is niet alleen gebouwd op de apostelen, maar ook op de profeten. Het is onjuist te denken, dat de charismata [gaven van de H. Geest, in het bijzonder om de uitbreiding van het rijk Gods te dienen] van de oude kerk zo buitengewoon zijn, dat zij alleen in die tijd kunnen voorkomen. … De kerk zou geen discipline hebben zonder de herders, maar steriel zijn zonder de charismata. … In die lijn moet het schema over de Kerk aldus Suenens:
Het Concilie moet vanuit die overtuiging ook praktische conclusies trekken:
Juist de leken hebben gezag over ons, bisschoppenVolgens Marcos McGrath, hulpbisschop van Panama geven sommige teksten een onwerkelijk beeld weer van de Kerk.
De eigen roeping van de leken ligt voor Grath niet zozeer in het kerkgericht engagement, maar in hun wereldlijke verantwoordelijkheden. Vanuit zijn geweten is de leek moreel verantwoord hiermee bezig. De geestelijken en hiërarchie moeten niet tussenkomen in te nemen beslissingen, tenzij in het helpen vormen van het geweten naar Christus’ geest.
Overlegorgaan in elk bisdomErnest Primeau, bisschop van Manchester, USA, stelt vast dat er al te vaak gesproken wordt over de noodzaak om te gehoorzamen, om eerbied en onderwerping te tonen. Er gaat te weinig aandacht naar hun eigen verantwoordelijkheid en de vrijheid van initiatief, die wij positief in de leken erkennen moeten, omdat zij werkelijke ledematen zijn van het Mystieke Lichaam van Christus. Daarmee hebben ze een eigen aandeel in de zending van de Kerk, niet als tweederangsfiguren die enkel zouden moeten handelen als gedelegeerden van de hiërarchie. Op basis hiervan is het voor Primeau duidelijk dat er in elk bisdom een overlegorgaan zou moeten ontstaan waarin ieders bijdrage gevaloriseerd kan worden. Bovendien vraagt hij dat ook de op het Concilie aanwezige lekenauditores gehoord zouden worden. Leken zijn onderworpen aan de hiërarchieKardinaal Siri van Genua reageert tegen de herwaardering van de rol van de leek. Hij vindt dat de onderworpenheid van de leken aan de hiërarchie uitvoeriger en duidelijker aan bod moet komen. Anders ziet hij misverstanden opdoemen. In tegenstelling tot de meeste Concilievaders, ziet hij geen reden om het hoofdstuk over het volk Gods naar voor te brengen in het schema. De term volk Gods voegt niets toe aan het algemeen begrip van de Kerk. Wat betreft de charismata mag men niet vergeten dat zij onderworpen zijn aan het leergezag van de Kerk. Er is geen plaats voor een Kerk binnen de Kerk, of een Kerk vol illusies, aldus Siri. |
Dag na dag |