50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sovjetleider laat aartsbisschop Slipyj vrij23 JAN 1963
Josyf Slipyj, 1968 Amerikaans journalist bemiddeltOndanks de rol van Johannes XXIII in de Cubacrisis, en de geheime missie naar Moskou van het Secretariaat voor de eenheid, komen er geen officiële betrekkingen tussen het Vaticaan en het Kremlin. Het is Norman Cousins, hoofdredacteur van de Saturday Review, die boodschappen overbrengt tussen het Vaticaan, Moskou en Washington. Cousins heeft een goede persoonlijke band met Chroesjtsjov en verblijft regelmatig in zijn datsja. Sovjestleider Nikita Chroesjtsjov, juni 1963 Geste van Chroesjtsjov geeft hoopAls een persoonlijke geste aan de paus, laat Chroesjtsjov de Grieks-katholieke aartsbisschop van Oekraïne Josyf Slipyj vrij. Achttien jaar bracht de aartsbisschop door in strafkampen in Siberië. De bevrijding van Slipyj geeft hoop aan de onderdrukte Grieks-katholieke gemeenschappen achter het IJzeren Gordijn en is een sterk symbool voor de veranderende verhouding tussen de Katholieke Kerk en Rusland. Johannes Willebrands reist naar Moskou om Slipyj die het land moet verlaten op te halen. Samen reizen ze per trein naar Wenen. Op 10 februari komen ze aan in Grottaferrata, de Grieks-katholieke abdij nabij Rome. Conciliedagboek Maxim Hermaniuk: Vanochtend bracht de Canadese radio het buitengewoon vreugdevolle nieuws vanuit het Vaticaan, dat onze heroïsche belijder, metropoliet Josyf Slipyj, vrijgelaten uit bolsjewistische gevangenschap, gisteravond is gearriveerd in Rome. Hij werd al ontvangen door de H. Vader Johannes XXIII, en verwelkomd met tranen in de ogen.
|
Dag na dag |