50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Debat over de Oecumene van start18 NOV 1963
Het laatste onderwerp op de agenda van de 2e zittijd is de oecumene, het streven naar eenheid onder alle christenen. 2 weken lang zullen de Concilievaders erover debatteren, van 18 november tot 2 december. Bekijk als inleiding tot het thema de film: 14 Oecumene: de Geest verlangt naar één Kerk Historische dag met 2 gezichtenVoor het eerst buigt een Concilie zich over het onderwerp van de oecumene. Dat het onderwerp dat Johannes XXIII zo nauw aan het hart lag het zo ver gebracht heeft, ontlokt plechtige woorden aan enkele theologen:
Maar al tijdens de eerste dag van het debat tekenen zich 2 verschillende mentaliteiten af.
De Belgische theoloog Moeller noteert:
Welke kant het Concilie op zal gaan, is op dat moment niet duidelijk. Want voor de meeste Concilievaders is de tweede positie nieuw en ongekend. Meer nog, vele Concilievaders hebben geen concrete ervaring met de oecumenische dialoog met orthodoxen en protestanten. De bestaande oecumenische beweging op dat moment is vooral een protestantse en orthodoxe aangelegenheid. 2 toespraken van 18 november illustreren de 2 posities. Onze oudste wens is dat de afgescheiden broeders terugkeren (Ruffini)Kard. Ruffini getekend door Frederick Franck
Godsdienstvrijheid en Eucharistie zijn fundamenten van oecumenisme (Ritter)Kard. Ritter getekend door Frederick Franck
2 weken lang pendelt het debat heen en weer tussen de defensieve en de open positie. Meer weten
|
Dag na dag |