50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Concilievaders krijgen afgezwakte verklaring over de Joden7 JUL 1964
De nieuwe tekst over de Joden is tijdens de eerste helft van 1964 onderwerp van intens getouwtrek. Uiteindelijk krijgen de Concilievaders op 7 juli een afgezwakte verklaring toegestuurd. Tijdens de 3e zittijd zullen de meeste Concilievaders vragen dat de sterke verklaring in ere hersteld wordt. Politieke bezwaren en anti-Joodse wortelsDe tekst over de Joden is één van de meest besproken en gewijzigde teksten van het Concilie. Een overzicht van de posities.
Paus zwakt verklaring over Joden afOp suggestie van Paulus VI wordt de expliciete verwijzing naar godsmoord geschrapt en vervangen door de formulering:
Hij voegt ook een verwijzing toe naar de hoop op bekering van Israël. De wijzigingen zijn geïnspireerd door argumenten van Ciappi en Browne. Zij verwijzen daarbij niet naar mogelijke politieke gevolgen, maar naar continuïteit met de anti-Joodse christelijke traditie. De wijzigingen lekken naar de pers en worden breed uitgesmeerd in de Amerikaanse kranten. Een storm van publiek protest breekt los. Vooral in de Joodse en protestantse gemeenschappen in de VS. Smulders schrijft in zijn Conciliedagboek: Joden verbolgen over verzwakte redactie van tekst over de Joden. Ondanks de publieke druk wordt de afgezwakte tekst naar de Concilievaders gestuurd. Op 25 september stelt kardinaal Bea deze tekst voor in de Concilieaula. Met een pleidooi om de sterke verklaring in ere te herstellen. Na het debat tijdens de 3e zittijd verschijnt deicidium weer in de tekst. Om weer geschrapt te worden tussen de 3e en 4e zittijd. De finale Verklaring over de niet-christelijke godsdiensten luidt vrij gelijkaardig aan de formulering van de paus:
|
Dag na dag |