50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Encycliek Ecclesiam Suam krijgt wisselende respons6 AUG 1964
Paulus VI Nieuwe, persoonlijke stijlPaulus VI schrijft zijn eerste encycliek als een conversatie per brief. Hij geeft uiting aan zijn persoonlijke bezorgheden en gedachtegang als startpunt van een dialoog. Dat is nieuw. Zoals het ook erg zeldzaam is dat de paus helemaal persoonlijk zijn encycliek schrijft. Dialoog is ook het onderwerp van de tekst. Vooral van het laatste onderdeel dat het meest toegankelijk is voor een breed publiek. Dialoog, hervorming en vernieuwing zijn sleutelwoorden. Meerzinnige houding tegenover primaatschap en collegialiteitVeel houvast over het kerkmodel van de paus biedt het document niet. Enerzijds laat hij het Concilie expliciet alle vrijheid om hierover te debatteren. Anderzijds plaatst de paus zich als rechter buiten het debat:
Congar noemt deze uitspraak en de encycliek daarom asymmetrisch een beetje Romeins en pausgericht. Ook oecumenische kringen reageren gereserveerd. Daar staat tegenover dat de paus de bisschoppen herhaaldelijk oproept om hem te adviseren over de nodige hervormingen en met hem samen te werken om ze uit te voeren. Wat toch wijst op een collegiale houding van de paus. Al valt nergens het belangrijke woord collegialiteit. Wellicht om niet vooruit te lopen op de stemming door de Concilievaders van de Constitutie over de Kerk. Opvallend is ook dat de paus ook niet spreekt over de Kerk als volk van God, zoals de Constitutie zal doen. Zijn inspiratie vindt hij in de leer van Pius XII van de Kerk als mystiek lichaam van Christus. Weinig geciteerd tijdens het ConcilieConcilievaders die houvast zoeken in de encycliek kunnen dus meerdere richtingen uit. Naast de open en persoonlijke stijl, is dat wellicht de belangrijkste reden waarom ze de encycliek weinig zullen citeren tijdens het Concilie. |
Dag na dag |