50 jaar geleden vond het Tweede Vaticaans Concilie plaats. Een historische gebeurtenis van wereldformaat én een spannend verhaal. Zonder het Concilie is de Kerk van gisteren, vandaag en morgen niet te verstaan.
Herbeleef dag na dag het Concilie zoals het 50 jaar geleden gebeurde. Volg de actualiteit op de voet en neem deel aan het debat op Facebook.
Volgconcilie is een initiatief van het Studiecentrum Kerk en Media vzw met medewerking van
We danken volgende organisaties voor hun toestemming om materialen uit hun collecties te gebruiken op VolgConcilie:
We hebben getracht alle rechthebbenden op copyright te bereiken. Mochten er toch illustraties zijn opgenomen zonder voorkennis van rechthebbenden, dan worden zij verzocht contact op te nemen met de uitgever: Studiecentrum Kerk en Media vzw, Halewijnlaan 92, 2050 Antwerpen
Bedankt! We hebben je bericht goed ontvangen.
Een link naar deze pagina is goed verstuurd.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Sorry, deze mogelijkheid is niet langer beschikbaar.
Christelijke eenheid wordt speerpunt van Concilie22 OKT 1962
Paus Johannes XXIII verheft het Secretariaat voor de bevordering van christelijke eenheid tot de rang van conciliaire commissie. Daardoor kan het secretariaat (dat zijn naam blijft behouden) voortaan op eigen initiatief schema's voorstellen aan de algemene vergadering. Een belangrijke beslissing die erop wijst dat christelijke eenheid (oecumene) geen bijgedachte, maar een speerpunt van het Concilie wordt. Pauselijke steun voor voorzitter BeaDe verheffing van het secretariaat tot volwaardige commissie is een belangrijke steun en erkenning voor de voorzitter, de Duitse jezuïet kardinaal Bea. Het gevaar bestond immers dat sommige bisschoppen die lid zijn van het secretariaat zouden kiezen voor andere commissies die wel een volwaardige rol kunnen spelen in het Concilie. Met de aankondiging van de paus heeft het Tweede Vaticaans Concilie er dus een elfde commissie bij. Merkwaardig is dat het secretariaat door de pauselijke beslissing de enige commissie wordt die exact dezelfde leden heeft als in de voorbereidende fase. Oecumene bovenaan Conciliaire agendaDat de paus zich persoonlijk inlaat met het voortbestaan van het secretariaat bewijst het belang dat hij zelf hecht aan de oecumene. Het is ook een appreciatie voor het waardevolle werk dat in de voorbereidende fase is gebeurd. Dat werk kan nu ten volle benut worden in Conciliedebatten over de christelijke eenheid en in gemengde commissies.
Kardinaal Augustin Bea |
Dag na dag |