Het debat over het Schema over de bisschoppen en het bestuur van de bisdommen snijdt onderwerpen aan zoals de rol en de macht van bisschoppenconferenties, de leeftijdgrens van de bisschoppen en de ideale omvang van bisdommen. Maar het lijkt wel of die onderwerpen naar de achtergrond verdwijnen door nieuw verzet tegen de collegialiteit.
Carli vecht collegialiteit aan in de aula
In een toespraak die beroering veroorzaakt, verdedigt Mgr. Carli zich tegen kritiek op zijn rol als verslaggever van de Commissie voor de bisschoppen. Die kritiek klonk na zijn voorstelling van het Schema over de bisschoppen.
Hij lanceert in naam van 30 bisschoppen een aanval op de collegialiteit en de legitimiteit van de stemming van 30 oktober daarover. Op zijn schriftelijk ingediende interventie staan maar 9 handtekeningen, allen lid van de Coetus Internationalis Patrum.
Ottaviani steunt aanval van Carli in persbericht
Op diezelfde dag geeft Ottaviani een verklaring aan het persagentschap Verbo Divino (Paters van het Goddelijk Woord). Daarin stelt hij dat het college van de bisschoppen niet de opvolger is van het college van de apostelen, omdat de apostelen geen college vormden in de juridische zin. Hij herhaalt ook zijn bezwaren tegen de stemming van 30 oktober.
Verzet organiseert zich in Coetus Internationalis Patrum
In de loop van oktober 1963 organiseert het verzet van de minderheid tegen de vernieuwingsrichting van de meerderheid zich in de Coetus Internationalis Patrum, de Internationale Groep van Vaders. Elke dinsdagavond komen ze samen voor uitwisseling en overleg en beslissen ze over acties. Die acties zijn talrijk en goed georchestreerd, vooral via interventies in de Concilie-aula en procedurele oppositie.
Mgr. G. de Proença Sigaud, aartsbisschop van Diamantina (Brazilië), is stichter en bezieler van de groep. Mgr. Carli en Mgr. Lefebvre ontmoeten de Proença en elkaar begin oktober en worden leden van het eerste uur.
Enkele belangrijke inhoudelijke stellingen van de groep zijn:
- ultramontanisme en verzet tegen alles wat het pauselijke absolutisme lijkt te verminderen,
- curie handelt altijd in opdracht van de paus,
- verzet tegen elke reële collegialiteit.