Over het oecumenisme - Unitatis redintegratioDecreet over het oecumenisme, Unitatis redintegratio De Latijnse naam Unitatis redintegratio, herstel van de eenheid, verwijst zoals gebruikelijk is voor Vaticaanse documenten naar de eerste woorden van de tekst. Keerpunt in katholieke deelname aan oecumeneTot in 1948 verbood Rome de deelname van katholieken aan oecumenische vergaderingen. Volgens het leergezag bestond oecumene uit de terugkeer van ketters en kerkverlaters tot de enig ware Kerk, de Rooms-Katholieke. Bekijk de film: 14 Oecumene: de Geest verlangt naar één Kerk Theologisch fundament voor oecumeneHet eerste hoofdstuk van het Decreet over het oecumenisme beschrijft het theologische fundament van het streven naar eenheid onder alle christenen. Samengevat komt het hier op neer:
Katholieke deelname aan de oecumenische bewegingHoofdstuk 2 van het Decreet over het oecumenisme beschrijft de praktijk en de middelen van de katholieke deelname aan de oecumenische beweging:
Opvallend is dat vandaag teruggegrepen wordt naar de elementen van spirituele oecumene uit het Conciliedocument om het bekoelde oecumenische enthousiasme nieuw leven in te blazen. Zie bijvoorbeeld de praktische aanbevelingen van het vorige hoofd van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid van de Christenen, Kard. Walter Kasper: Een handboek voor de spirituele oecumene. 2006. Meer wetenInhoudHet Decreet over het oecumenisme bestaat uit 24 artikels, onderverdeeld in een inleiding en 4 hoofdstukken.
toon citaten
verberg citaten
Inleiding
toon citaten
verberg citaten
1 De Katholieke beginselen van het oecumenisme
toon citaten
verberg citaten
2 De praktijk van het oecumenisme
toon citaten
verberg citaten
3 De kerken en kerkelijke gemeenschappen, die van de Apostolische Stoel van Rome zijn gescheiden
toon citaten
verberg citaten
4 Aansporing tot de Katholieken |