07 OKT '65 | Oorlog moet verboden worden 
Vanmorgen in zitting laatste interventies over Kerk in Wereld […]. Ottaviani verklaart: Oorlog moet verboden worden; daartoe moeten de mensen gebracht worden door: opvoeding - idee van broederschap - arbitrage en bovensoevereine rechtspraak - ¬strijd tegen alle totalitaire systemen, die oorzaak van oorlogen zijn. De Communisten stoken guerrilla en burgeroorlog op. De beginselen van Pius XII en Paulus VI (sic! hij noemt Joannes niet) moeten uitgesproken worden, zodat er een Respublica Universalis Christiana tot stand komt. Hij krijgt een spontaan en krachtig applaus. Is het zijn welwillende toon geweest, of de laatste woorden die vroom en gemeend klonken, of zijn eis om het Communisme te veroordelen, die dit applaus hebben uitgelokt?
Onder pauze gesprek met Mgr. van Dodewaard [bisschop van Haarlem, Bijbelwetenschapper en betrokken bij de tekst van de constitutie over de openbaring]. Hij meent dat de Theologische Commissie te bang is voor een Nota Praevia. We moeten flink zijn. Hij is dezer dagen bij de Paus geweest, die hem geroepen heeft, in aansluiting bij zijn verzoek om een audiëntie. De Paus boos, dat hij daarvan niet op de hoogte was gebracht. De Paus is goed op de hoogte, ook wat het drijven van de minderheid betreft.
Kard. Lercaro is bij Mgr. Koops geweest [Mgr. Piet Koop, missionaris van het H. Hart, sinds 27 juli 1964 bisschop van het Braziliaanse Lins in de staat Sao Paulo], en heeft hem bezworen en gesmeekt, zijn interventie over de priesternood en getrouwde priesters niet te houden. (Mgr. Koops is zo indiscreet geweest, daarvan al 2000 exemplaren te verspreiden). In een gesprek met Mgr. Tillemans [Mgr. Herman Tillemans, missionaris van het H. Hart, bisschop van Merauke op Irian Barat (Nieuw Guinea).] en Kloppenburg [Bonaventura Kloppenburg, franciscaan, Braziliaans peritus en huisgenoot van Smulders.] zegt de laatste, dat hij een bisschop de raad gegeven heeft volgens de volmacht van De Episcoporum Munere [Over het bisschopsambt] in het celibaat te dispenseren (o.a. een bisdom met 4 priesters, van wie één oude, voor 450.000 katholieken). Ook Mgr. Tillemans denkt daarover ernstig, zeker in het geval de Europese priesters zouden worden verdreven. Moet de goddelijke wet niet prevaleren boven de kerkelijke?
Mgr. Darma komt me advies vragen over Vastenwet. Vleesverbod en Vasten in de huidige vorm hebben in Indonesië geen zin. Ook bij ons is het boeteaspect zeer twijfelachtig, en wordt het een zaak van pure kerkelijke discipline; zo’n wet moet m.i. ophouden.
’s Middags verder gewerkt aan Ministerium et Vita Presbyterorum [Over het ambt en het leven van de priesters], dat een onbeduidend stuk is, wat geestelijk leven betreft volslagen 19e-eeuws.