De reacties van bisschoppen en theologen op de eerste 7 schema’s zijn niet onverdeeld positief. Er komt zelfs harde kritiek uit Frankrijk, Canada, Duitsland en Nederland.
Wie vernieuwing verwacht, is teleurgesteld
De Concilievaders kregen niet veel tijd om te reageren op de eerste 7 schema’s die pas 2 maanden geleden verstuurd werden. Slechts 176 van hen, minder dan 10%, slagen erin.
Wie reageert, blijkt meestal teleurgesteld over de teksten. Met uitzondering van het schema over de liturgie beantwoorden de voorstellen niet aan de verwachtingen die vele bisschoppen lokaal koesteren.
Sommige bisschoppen vinden de 4 dogmatische teksten zo onaanvaardbaar dat ze suggereren ze grondig te herwerken of ze gewoon af te voeren. Een aantal bisschoppen schrijft de Paus om hun angst uit te drukken voor grote ontgoocheling als het Concilie zou werken op deze teksten. Daarbij zijn belangrijke kardinalen als Léger, Frings, Liénart, König, Suenens en Döpfner.
Ook in kringen van theologen klinkt er ontgoocheling. Schillebeeckx, Congar, Ratzinger en Rahner reageren ronduit vernietigend op de dogmatische stukken. De uitvoerige kritiek van Schillebeeckx, vertaald in het Latijn, Engels en Frans, wordt in ruime oplage verspreid.
Bij anderen, vooral in de Latijnse wereld, vinden de 4 dogmatische schema's wel instemming. Het is duidelijk dat aan de vooravond van het Concilie de voorbereidende documenten heel verschillend onthaald worden.
Belangrijkste kritieken op de eerste schema’s
- Te negatief, veroordelend, apologetisch (verdedigend).
- Te binnenkerkelijk en te weinig pastoraal bewogen. Onvoldoende aanzetten tot een waarachtige dienst aan de wereld.
- Geen voedingsbodem om als kerk de wereld van vandaag te transformeren tot een betere wereld.
- Te juridisch en te veel Romeins centralisme. Meer verantwoordelijkheid en autonomie voor de bisschoppen.
- Romeinse Curie moet internationaler, decentraler en meer theologische scholen vertegenwoordigen.
- De dogmatische teksten geven onvoldoende de huidige stand van zaken in het theologisch onderzoek weer.
- Onvoldoende aandacht voor de gevoeligheden van niet-katholieke christenen.
Ook Ratzinger heeft kritiek
Handgeschreven kritiek van Ratzinger op het schema over de bronnen van de openbaring, 1962
Achterkant van de steekkaart van Ratzinger
Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI, gaat als peritus (theologisch adviseur) naar het Concilie. Ratzinger bekritiseert hier de twee bronnen-theorie in het voorbereidende schema over de bronnen van de openbaring. Die theorie zegt dat het christelijke geloof 2 bronnen van Openbaring heeft: de Schrift en de Overlevering. Daardoor wordt de Openbaring die ondeelbaar is ten onrechte opgesplitst, aldus Ratzinger.